
Hur fungerar vi när det gäller motivation? Hur ser vi till att göra det som vi tycker är jobbigt när inte vi har motivation? Hur utökar vi vår bekvämlighetszon genom att använda neurologiska knep för att se till att vi gör något? Och hur kommer vi över ”tröskeln” till att börja med något?
Det är några frågor som styrde mig i sökningen efter kunskap kring hur vi människor blir motiverade. Det här kan du dessutom applicera på allt i livet. Oavsett om det har med ditt dejtingliv att göra eller inte.
I stort handlar det om att internalisera din motivationsprocess. Genom att förstå hur vi fungerar, och hur du kan använda två enkla knep, kan du få dig själv att göra i princip vad som helst. Men först behöver du veta vad motivation är.
Vad är motivation?
Om vi börjar i den här änden och förklarar vad motivation är, handlar det om neurokemikalien dopamin. Kanske har du hört talas om den förut. Många har hört talas om den som det som gör oss glada eller belönar oss. Det är en grov förenkling, och är egentligen inte dopaminets huvudsyfte. Jag belyser det med ett experiment som har gjorts.
I experimentet hade de 2 grupper av råttor. Ena gruppen hade fått sitt dopamin hämmat i hjärnan, och den andra gruppen var kontrollgrupp och således bara vanliga råttor. De placerade råttorna precis intill en spak de kunde dra i för att få mat. Båda grupperna gjorde det och kunde äta. Så dopamin hade inte något att göra med att uppleva belåtenhet eller bli glada av mat. Hmm, tänkte forskarna. De gjorde ett annat experiment och placerade ut råttorna en kroppslängd bort från spaken. Kontrollgruppen rörde sig till spaken och fick sin mat. Råttorna som inte kunde få dopamin däremot, rörde sig inte ens en kroppslängd! Experimentet visade tydligt att dopamin får oss att göra. Därför är motivation drivkraften till att röra oss mot en förväntad belöning, genom dopamin.
Hur du subjektivt utlöser dopamin i din hjärna
Jag fick först veta om detta när Andrew Huberman, en neurologiprofessor från Stanford pratade om detta, och det var helt sjukt vad det gav mig för verktyg. Nu ska jag dela med mig av det med dig också. Du kan subjektivt utlösa dopamin. När du vill.
Det är enkelt. Du kan göra det på två sätt, som egentligen fungerar likadant men är lite olika sätt att se på det.
Det första sättet handlar om att du sätter milstolpar fram till det mål du har, och för varje milstolpe stannar du upp och berättar för dig själv att ”genom att göra milstolpe x, är jag på rätt väg till mitt mål”. Ta till exempel att du vill gymma, men du ”orkar inte”. Sätt då på dig skorna,stanna upp, berätta för dig själv. Sätt på dig gymkläderna, stanna upp, berätta för dig själv. Du förstår vinken.
Det andra sättet handlar om att utnyttja det här när du har det jobbigt och inte riktigt har målet i sikte. Det demotiverar dig och skapar en obehagskänsla i din kropp som säger åt dig ”Sluta! Var bekväm istället”. Det är djävulen på din ena axel. Därför ska du använda samma knep som ovan i de här situationerna, för att ta dig upp ur hamsterhjulet av problem du befinner dig i just då. Säg till dig själv att ”genom att jag nöter på det här problemet är jag på rätt väg till mitt mål”. Genom det orkar du plötsligt lite till, och så fort du känner att motivationen tryter, säg det igen. Det är enkelt. Du vet att genom att sitta och göra något kommer du närmare ditt mål, oavsett hur långsamt du rör dig.
Dessutom kommer du längre än många andra, bara genom att du försöker och inte ger upp.
Do Something Principle
Den här principen fick jag från författaren Mark Manson. Den är otroligt briljant och jag älskar den. Den handlar om att det är groteskt fel att tro att ”motivation kommer av sig självt” och att detta ska hindra dig från att göra det du egentligen vill eller behöver göra. Därför är insikten att motivation snarare kommer från att du gör saker. Genom den här principen ska du alltså bara göra och veta att motivationen kommer. Kraften i principen kommer av att du tar dig över din mentala tröskel som fått dig att hindras från början. När du bara börjar kommer du inse att det inte var så farligt.
Dessutom vet du ju att du är på rätt väg till ditt mål genom att göra så, eller hur?
Kör på.