Kroppspråk och tonläge – hur du utstrålar självförtroende och självsäkerhet


Med en kropp som utstrålar självsäkerhet och tonläge som skriker självförtoende kommer många saker att falla på plats för dig. Inte minst kommer det bli lättare med tjejer.

Kroppspråk

Ditt kroppsspråk är lite som när man brukar säga att en bild säger tusen ord. Det är samma med ditt sätt att föra dig själv. Det säger tusen ord, utan att du har öppnat munnen.

Vill du se självsäker ut behöver du tänka på några saker.

  • Ha bra hållning. Tänk upp – bak – ned med dina axlar så hamnar de rätt. Räta på ryggen. Titta på dig själv i spegeln och känn vilken skillnad det är på humöret. Som du rör dig får du känslor. Styrketränar du (vilket du borde!) brukar hållningen lösa sig någorlunda självt.
  • Rör dig inte vid ansiktet. Det bara skriker nervositet eller ångest.
  • Sluta pilla med saker med händerna. Återigen signalerar detta att du är osäker.
  • Gå långsammare. Nervösa personer tenderar att röra sig snabbt. Se mer självsäker ut genom långsammare, bestämda steg.

Tonläge

Det här är utmanande att förmedla till dig via skrift, men jag ska ge det ett ärligt försök.

Det är skillnad på hur du förmedlar något beroende på tonläge.

Säg de här meningarna högt. Vilken tror du signalerar självförtroende?

Hej, jag heter David?

Hej. Jag heter David.

Den andra såklart. Den första meningen symboliserar att du går upp i tonläge i slutet på meningen, som när man ställer en fråga. Det värsta är när någon gör detta – när det inte är en fråga. Många kvinnor gör detta, men även män. Nu kommer du alltid att höra när någon gör det och tänka på hur osäkra de är som människor.

Den andra meningen symboliserar kraft med bestämdhet. Du går ner i tonläge i slutet på meningen. Din röst tar kraft från buken istället för lungorna. Du är högljudd (men inte överdrivet) för att du vet att du kan ta plats och att folk ska höra dig.

Öva framför spegeln. Det fungerar.