Mål är framgång. Framgång gör dig glad och fylld av energi


Tänk på ett tillfälle där du hade ett mål, antingen satt av dig själv eller andra. Visst rusade positiv energi genom din kropp när du lyckades nå målet? Den där gången du brottades med ett problem och polletten trillade ner. Eller när du ville spela den där låten på ditt favoritinstrument och det lät bra.

Varför du vill sätta mål

Att sätta mål och uppnå dem gör dig lycklig. Att nå framsteg gör dig glad. Vissa mål kanske är jobbiga, som att behöva plugga till en tenta som student. Eller leverera den där presentationen på jobbet. När det är klart mår vi bra. Kanske ger vi oss själva till och med en klapp på axeln. Jag kan lova dig att när du uppnår dina mål, ger det en slags känsla av momentum. Du kommer få tankar som Jjag klarade nyss det här! Jag kanske kan fortsätta liite till.”. Det är en typ av positiv dominoeffekt.

Att flyta genom sitt liv utan mål är att inte leva sitt liv fullt ut. När vi inte har mål tenderar vi att göra det bekväma före det obekväma. Som att titta på 1 eller 10 avsnitt för mycket på den där serien. Eller att sitta och spela spel sent in på kvällen när du egentligen behöver gå upp tidigt. Sätt mål istället!

Hur du sätter mål

I det stora hela ska du sätta mål för att få framsteg i vad det nu råkar vara. Och vet du vad? Ett mål som du redan vet hur du ska uppnå är inget mål. Höj ribban och ändra ditt liv med mål du från början inte vet hur du tacklar!

Det finns olika sätt att sätta mål. Ibland räcker det med att visualisera upplevelsen i framtiden som konsekvens av det du gör idag. Fråga dig

  • Hur kommer mitt liv att se ut om jag inte når det här målet? Om 1 år, 3 år?
  • Hur kommer jag att upplevas av andra när jag uppnått mitt mål?
  • Hur kommer jag att se på mig själv när jag har uppnått målet?
  • Hur mår jag när jag har uppnått mitt mål?
  • Om mitt framtida jag var här idag, vad hade jag sagt?

En annan metod för dig som gillar att följa steg för steg rekommenderar jag att du skriver ned ditt mål enligt SMART-modellen, där varje bokstav står för en viktig komponent i målsättning. Skriv ned något för varje punkt. Jag använder mig av mål inom hälsa som grund för frågorna.

  • Ditt mål behöver vara specifikt. Vill du gå ned i vikt? Okej. Hur många kilon? Vad gör du varje vecka för att uppnå målet, konkret?
  • Den andra punkten behandlar mätbarhet. Ifall du inte kan mäta det du gör, ja, då vet du inte heller hur det går ju! Att mäta något hjälper dig att se på hur det har gått för dig, och ger dig verktyg för att eventuellt ändra din målsättning ifall det inte går som du vill eller ifall du kan göra mer. Hur många dagar i veckan har du tränat den senaste månaden?
  • Har du accepterat ditt mål? Det här tycker de flesta är den lättaste punkten. Har du accepterat att du behöver köpa gymkort, lägga ned tid på träningen, och ibland träna fast du inte känner för det? Att du behöver ta en promenad på 40 minuter för att äta en bit kladdkaka om du inte har plats för mer kalorier enligt ditt mål?
  • Är ditt mål realistiskt? Siktar du på att gå ned 10kg på en vecka är det inte särskilt realistiskt. Hur mycket kan du faktiskt klara av om du ligger i lite? Här är ett halvt kilo per vecka realistiskt.
  • Den sista punkten handlar om tid! När ska du vara klar med ditt mål? Om 6 månader?

Resultatet av ditt målsättande

Det finns ingen tvekan om saken. Du kommer att må mycket bättre. Du kommer få energi och momentum att uppnå fler saker i ditt liv. Vad skulle du vilja göra? Börja med att sätta ett mål, och följ, revidera, följ!

Ta fram anteckningsboken och skriv ned ditt VILL och VARFÖR!